Andra konstellationer

Jag spelar också med ett flertal andra konstellationer.

Folkeando med gäst Pär Moberg

amerise-massino-sciutto

En trio bestående av Roberto Amerise, gitarr och sång, Isabel Sciutto, sång, flöjt och melodika, och Fernando Massino, slagverk, som jag gästat som saxofonist. Trion spelar argentinsk folkmusik, och dess medlemmar är alla födda i Argentina, men sedan länge verksamma i Sverige och Danmark. Nedan kan du lyssna på några klipp från en livekonsert i Svendborg, DK, från Februari 2014, där jag medverkar.

”Anandretta”

”Cassi Cassi”

Gruppen släppte ett album 2015, ”Paisajes”, som jag också medverkar på.

 

Everybody Gets Lonely Orchestra (EGLO)

Fler videoklipp här och här!

Everybody Gets Lonely Orchestra (stora bilden ovan) var något av ett ”dream team” ur Malmös rock- jazz- och världsmusikelit, som under devisen ”Reclaim R & B!” spelade dansmusik från tiden då Soul och R & B inte var massproducerad elektronisk musik, utan supersvängig livemusik med feta blåssektioner och fläskiga hammondorglar. Tänk Booker T & the MGs, Sly & the Family Stone, Otis Redding… Bandet bildades 2009 som husband till klubben Everybody Gets lonely sometimes, som hölls på Debaser i Malmö, och under flera säsonger där hann man beta av ett mycket brett startfält av celebra gästartister, såsom Ebbot Lundberg (Soundtrack Of Our Lives), Ola Salo (The Ark), Joije Wadenius, Titiyo, Tingsek, Robert Jelinek (f d The Creeps), Elin Sigvardsson m fl. Därutöver har bandet spelat på ett flertal festivaler, men även på firmafester och på privata tillställningar. Hösten 2010 medverkade vi även i SVTs barnprogram ”Dilemman med Doreen”, se ett klipp här!

”Först ut är den åtta man starka partyorkestern E.G.L.O., med medlemmar från både Cardigans och The Ark. Anförda av Jens Andersson, till vardags organist i The Ark, bjuder de på ett hutlöst svängigt hopkok av soul, funk och surf. När de river av en rykande version av Sly Stones Underdog så är det lätt att föreställa sig hur Kabusas takbjälkar skulle bågna av sväng, svett och extas”.

Emil Sandgren, Ystads Allehanda

I samband med EGLOs gig brukade också Alice Samoilova DJ.a från sin feta samling med musik från samma tid.

Flera av EGLOs medlemmar kom sedan att ingå i barnmusikprojektet Green Soul.

Moberg Carter

En duo med mig och den irländske singer-songwritern John Leo Carter (sång, gitarr, mandola). Vi spelade Johns egna låtar och en del traditionell irländsk musik. Vi harspelat ett flertal konserter på Öland (där John Leo bor), bland annat på Himmelsberga och i Långa Jans fyr!.

Här är ett litet musikexempel, Johns låt ”Crossroads”, från Kalvhagen i Södvik på Öland 2011.

Mer om John Leo här.

World Mix Orchestra

Våren 2005 fick Pär Moberg uppdraget av Musik i Syd att till sätta ihop ett band bestående av några av alla de fantastiska folkmusiker från världens alla hörn som bor i Skåne. Repertoaren utformades av bandmedlemmarna gemensamt, och bestod av traditionell och nyskriven folkmusik från de traditioner som de representerade. Förutom att spela vanliga konserter uppträdde gruppen också mycket för barn, och har bland annat samarbetat  med  både Anki & Pytte och Nassim al Fakir från Bolibompa. Gruppen har samarbetat både med Malmö Operaorkester och Malmö Symfoniorkester.

Medlemmarna varierade lite genom åren, och var förutom Pär:

  • Tina Quartey, percussion. Välkänd slagverkare som tidigare bl a spelat med Groupa, Alwa och Mats Edén.
  • Reza Shayesteh, setar, santoor och daf. Ursprungligen från Iran, och spelar till vardags olika typer av persisk musik, samt driver en privat musikskola för persiska instrument.
  • Allan Skrobe, gitarr och mandola. Född i Sverige av kroatiska föräldrar, började som popmusiker, men upptäckte via den svenska folkmusiken sina Balkanrötter. Välkänd som lärare på Ethno.
  • Romain Gabourg, elbas. Romain har sina rötter på Martinique, men växte upp i Frankrike. I Sverige har han bl a samarbetat med Sofi Hellborg, och är med i Tarabband
  • Annika Jessen, klarinett och sång.  Utbildad som klassisk klarinettist, men kom in i gehörsmusiken via klezmerbandet Tummel. Spelar bland annat med danska bandet Dánjal, och med egna Kvarteret Arken.
  • Ulrik Brohuus, trummor. Bosatt utanför Köpenhamn, och en mycket aktiv i det danska musiklivet med många olika slags musik, såsom Dánjal, Attaboy m fl.
  • Tania Naranjo, piano och sång. Född i Chile, är ett respekterat namn både inom klassisk och folklig musik. Inte minst genom sin duo med dragspelaren Minna Weurlander.
  • Deodato Siquir, trummor. Född i Mocambique, men verksam i Skandinavien, där han bland annat släppt skivor i eget namn.
  • René Sandoval, bas. Född i Chile. Uppskattad musiker såväl inom jazz som inom salsa och anan latinamerikansk musik.
  • Dawda Jobarteh, kora. Född i Gambia, men bor i Köpenhamn. En av de stora namnen inom modern västafrikansk musik, med eget band.

Bandet är inte längre aktivt, men medlemmarna fortsätter att samarbeta i olika former av och till.

Videor från konsert på Palladium 2013 med Jafar Alkhaffaff:

Här är ett par. musikexempel:

Siri, musik av Annika Jessen och Pär Moberg

Polskemedley

 

Trio Lagerkvist

TrioLagerkvist

En trio som spelade mina tonsättningar av poeten Pär Lagerkvists dikter. I gruppen möttes Lagerkvists ofta kärva bildspråk och existensiella vilsenhet musik som med avstamp i den nordiska folkmusiken även närmar sig visa, jazz och pop.  Förutom mig bestod gruppen av sångerskan Anna Elwing, som också spelar fiol, och pianisten Henrik Hansson.

Några musikexempel:

”Jag har gått inunder stjärnor”

”Jag är mull”

”Då bryts murarna ned”

En av gruppens låtar, ”Jag har gått inunder stjärnor”, finns också arrangerad för kör, se här: