Grannar

1999 flyttade det in en kille i våningen under Pär Mobergs på Sofiagatan. Det visade sig att det var en klasskamrat till honom från Musikhögskolan, Jon Sirén. Jon insåg snabbt att det var bättre att spela tillsammans med Pär än att sitta och lyssna på hans fotstamp genom golvet. Musikaliskt tycke uppstod genast, och gruppnamnet var självklart: Grannar!
Så småningom kände duon att det skulle vara kul att utvidgas till en trio, gärna med en kontrabas. Lystet kastade de sig över Martin Eriksson: han var ju inte bara bra på att spela och intresserad av folkmusik, han hade dessutom också bott på Sofiagatan!
Grannar spelar folkmusik i sydsvensk tradition, närmare bestämt från Skåne, Småland, Öland och Västergötland, eftersom det är där vi har våra rötter. Förutom traditionella låtar spelar vi också en stor del egna kompositioner. Gruppen spelar gärna till dans, men också konserter så klart.

Under åren har Grannar spelat i Sverige bl a på Malmö Folk, Skövde folk, Allégården i Göteborg, Felan i Örebro, Korröfestivalen, på Backafestivalen, Linköpings folkmusikfestival, och gjorde en veckas turné i Malmö för Malmö Sommarscen. Gruppen har också turnerat till Polen, Norge, och var tre gånger i USA och Canada (bland annat på Folk Alliance). Du kan se några videoklipp från Grannars konserter här.

2011 medverkade Grannar som ett av två bidrag från Sverige i gruppklassen i den inter-nordiska folkmusiktävlingen Nord 11 i Sälen.

Grannar spelar också tillsammans med körer. Hör oss uppträda tillsammans med Skövdes och Hjos kyrkokörer här!

”It was a pleasure to have you visit us in Vancouver, B.C. We musicians thoroughly enjoyed your music workshop—great tunes, good teaching. The concert and the evening of dancing were great, we all enjoyed your energy and musicianship. Someone commented last night that they had never heard so much music come from just three players!”

Janet Gabites, Scandinavian Cultural Center, Vancouver

Kommande konserter!

Den 30/6 2023 spelar Grannar på Rydsgårdshus bygdegård kl 19. Klockan 18.00 serveras det mat, och klockan 19.00 börjar Grannar spela. Det kommer att finnas utrymme för dans i salen!

Biljett inkl. mat, måltidsdryck, kaffe o kaka kostar 350:- Biljett utan mat kostar 150:- Gäster utan mat hälsas välkomna 19.00.Biljetterna kan beställas via mejl till: leif.e.olsson@telia.com. Facebookevenemang här!

Else och Holger

Kan en enkel piga vid Glimmingehus, som stämmer godsherren till tings för att tvinga honom erkänna sitt faderskap till hennes barn, få rätt? I skiftet mellan 1600-tal och 1700-tal hände just detta mellan pigan Else och godsherren Holger Rosencrantz.

I föreställningen vävs denna sanna berättelse, som finns att följa i kyrkoböcker och rättegångsprotokoll, samman med sydsvensk och dansk traditionell musik från samma tid, och lite specialskriven musik. Den historiska researchen har gjorts av Annika Hansson Moberg, tidigare verksam som museipedagog på Glimmingehus, och för musik och arrangemang svarar Pär Moberg från Grannar. 

Föreställningen hade premiär 2009 på Glimmingehus, och har sedan dess spelats tre gånger med olika körer. 2022 var det nypremiär för en fjärde, lite annorlunda uppsättning, med Grannar och vokalkvartetten Glimminge Sångare. Alexandra Hamnede, Jonna Salomonsson, Alexander Sahlin och Peter Järnstedt. Denna spelas igen 1 juli på Glimmingehus. Klicka här för info och biljetter!

Skivor

Musiken till föreställningen Else och Holger släpptes på skiva i december 2022 av Evolving Traditions. Den är inspelad i Cromophone Studios av Joakim Barfalk. Den finns på alla streamingplattformar, och till exempel på Tidal, Spotify eller Apple Music.

Skivomslag ”Else och Holger på Glimmingehus”. För högupplöst version, klicka på bilden!

Lyssna  gärna på Grannars äldre skivor Glädjepojkar och Sofiagatan, t ex på Apple Music, Spotify eller iTunes.

För att köpa fysiska skivor, kontakta Evolving Traditions.

Pressbild

Pressbild på Grannar kan laddas ned här.