Mats & Pär

Mats & Pär är en duo som spelar dansant, kompromisslöst ösig svensk och norsk folkmusik, både till dans och konsert. De började som lärare och student när Pär var student på Folkmusik-utbildningen vid Musikhögskolan i Malmö. Så småningom blev de lärarkollegor när Pär också började jobba där. Och 2013 tog de steget till att också bli musikerkollegor och börja spela tillsammans som duo. Vilket kändes helt naturligt eftersom Pär redan hade en massa av Mats låtar på sin repertoar sedan tiden som hans student. Duon debuterade på en välgörenhetskonsert på Ystads Teater 2013, och har sedan dess bland annat gjort en bejublad dansspelning på Ranstätersstämman, och en kyrkokonsert. Duon har gjort en demo.

Mats & Pär på Facebook!

  • Mats Edén, fiol, viola d’amore, durspel. Mats inflytande på den svenska folkmusikens utveckling de senaste 30 åren kan knappast överskattas. Som traditionsbärare, bärare och bevarare av framför allt den värmländska musiken, som gränsöverskridare och galen experimentmakare i Groupa, och som pedagog och förebild för en hel generation unga folkmusiker.
  • Pär Moberg, saxofon. Var som sagt under flera år Mats student, men hör annars när det gäller den svenska folkmusiken främst hemma i den skånska traditionen, och har också via Thomas Ringdahl fördjupat sig i norske Hans Brimis repertoar. För övrigt spelar han lika gärna klezmermusik, arabisk musik och balkanmusik. Förutom som duo kan man också höra de två tillsammans i kvartetten Nordic Raga, som jobbar med nordisk improvisationsmusik inspirerad av indisk musik.

Högupplösta pressbilder kan laddas ned här! (Foton av Annika Hansson Moberg).

Skorsviken från Norge.

Polska från Svanskog.

Polska från Eda.

Polska efter Adam Godegård.

Jubileumspolska av Elna Svensson