Nordic Raga

”En av de häftigaste musikträffar jag hört och sett på bra länge”.

(Alexander Agrell, Sydsvenskan, jan 2014) Läs hela recensionen här!

Ny Nordic Raga-video ute nu!

Besök Nordic Ragas facebooksida!

Vision

Nordic Raga är en grupp som experimenterar med att föra in ett större inslag av improvisation i den nordiska folkmusiken, som traditionellt innehåller ganska lite av den varan. Det gör de genom att hämta modeller för improviserad musik från indisk klassisk musik. I en typisk Nordic Raga-konsert ligger tonvikten på improviserad musik där improvisationen utgår ifrån nordisk folkmusiks skalor och rytmer, men använder sig av den sydindiska karnatiska musikens verktyg. Men gruppen spelar också mera traditionell nordisk och indisk musik.

Gruppens medlemmar

Mats Edén, fiol, viola d’amore

En institution inom svensk folkmusik, som i flera decennier både solistiskt och genom sin långvariga medverkan i Groupa både brutit mycket ny mark för vad svensk och norsk folkmusik är och kan vara, samtidigt som han förvaltat ett djupt kulturarv. Rör sig i sitt konstnärskap ledigt mellan vilt låtspel, inspirerad improvisation och spräckig avant garde. Lektor vid Musikhögskolan i Malmö.

Jyotsna Srikanth, fiol, sång

Ledande violinist inom den sydindiska karnatiska musiktraditionen, som delar sin tid mellan Bangalore och London. Utifrån en tidig och bråddjup fostran inom den karnatiska klassiska musikens komplexa musikaliska universum kastar hon sig gärna ut i alla typer av experimentella projekt med musiker från allsköns bakgrunder. Förutom ett stort antal släppta album både i eget namn och med olika projekt har hon spelat in soundtrack till oräkneliga Bollywood-filmer.

Dan Knagg, slagverk och sång

En mångfacetterad multiinstrumentalist med en enorm musikalisk nyfikenhet som andas musik dygnets alla vakna timmar. Förutom att vara en eftersökt medlem i ett flertal olika musikgrupper såsom Ode och göra massvis av skolkonserter på egen hand med sin loop-pedal, släppte han 2023 en soloplatta som är lika egensinnig som virtuos.

Pär Moberg, saxofon, flöjter, munspel, didgeridoo

En sann världsmusiker som älskar vackra och svängiga melodier, oavsett om de kommer från Skåne, Bulgarien eller Baghdad. På Evolving Traditions hemsida kan du få en god bild av hans mångfacetterade musikerskap som rymmer allt från kompositioner för kör via klezmermusik till fest till ukrainska folksånger. Lektor vid Musikhögskolan i Malmö.

Historia

Bandet bildades när Pär Moberg och Dan Knagg tillsammans ville utforska hur de kunde inkorporera mer improvisation i nordisk folkmusik. De sökte inspiration i hur improvisation är en stor och viktig del i indisk klassisk musik, men insåg att de inte begrep sig på det tillräckligt väl själva och behövde samarbeta med en ”riktig” indisk musiker. På Womex i Köpenhamn 2013 träffade de Jyotsna Srikanths man, som sammanförde dem med henne, och med hjälp av projektmedel fick de möjlighet att träffas och skapa ett band tillsammans. När de repeterade tillsammans i Sverige 2014 introducerade de Jyotsna för Mats Edén, och insåg att bandet skulle vinna väldigt mycket på att ha en svensk violinist som kunde matcha Jyotsnas fiolspel. Så Mats blev medlem i gruppen.

Sedan starten 2014 har gruppen spelat ett stort antal konserter på festivaler och konsertställen runt om i Sverige, Danmark och Schweiz, samt gjort en turné till Indien. De har även släppt en kritikerrosad skiva på brittiska Riverboat Records, och gjort ett uppmärksammat samarbeta med den svenska stråkkvartetten Vindla. Efter ett längre uppehåll under pandemin återförenades gruppen på nytt våren 2024, och är nu redo att ta sig an nya konserter!

Press

Läs kommentarer i pressen om Nordic Raga

Pressbilder

Studio session, klicka här för att ladda ned högupplösta bilder!

Foton: Michel Thomas, www.adenko.com

Spinkamåla 2024 utomhus, klicka här för att ladda ned högupplösta bilder!

Nordic Raga Spinkamåla 2024 foton av Carl Moberg, www.carlmoberg.se