Zviedru Vārti

Idén till Zviedru Vārti föddes när Pär Moberg (saxofon) besökte Riga våren 2017 för att undervisa i folkmusik vid Jāzeps Vītols Latvian Academy of Music. Han tog tillfället i akt att också delta i en informell konsert/jamsession med sin vän Ieva Nimane (blockflöjt, oboe, säckpipa, kokles). Bland de som jammade fanns Zane Smite (sång) och Ilze Grunte (gitarr), och de fyra trivdes bra med att spela ihop. Så Pär föreslog att de skulle bilda ett band, och i januari 2018 möttes de en vecka i Riga för att skapa ett konsertprogram, och spela in en demo.

Namnet, “Zviedru Vārti”, betyder “Svenska porten” på lettiska, och är namnet på en port i Rigas gamla ringmur, vilken konstruerades under de 89 år under 1600- och tidigt 1700-tal då Riga och Livland var svenska provinser. Och förutom lettisk och svensk folkmusik, och egna kompositioner, så spelar gruppen också några låtar från en gammal notbok som skrevs ned på herrgården Anniņmuiža i Riga vid denna tid.

Zviedru Vārti är:

Pär Moberg, saxofoner

Pär är kursledare för Folk- och världsmusikutbildningarna vid Musikhögskolan i Malmö, och spelar som frilansare med ett stort antal grupper, inom allt från svensk folkmusik via Balkanmusik till arabisk och indisk musik.

Ieva Nimane,blockflöjt, oboe, säckpipa, kokles.

När hon inte undervisar i folkliga blåsinstrument vid Musikhögskolan i Riga så är Ieva frilansande musiker inom både folkmusik, tidig musik (renässans och barock), och nutida musik.

Ilze Grunte, gitarr.

Ilze spelar både traditionell musik och modern musik, både på gitarr, keltisk harpa, mandolin och andra instrument. Hon spelar med flera olika grupper såsom Brāļi un Māsas, Pūces etnogrāfiskais orķestris och Raxtu Raxti, och kompar också flera välkända vissångare och skådespelare i Lettland.

Zane Smite, sång.

Zane undervisar i folklig sång och musiketnologi vid Musikhögskolan i Riga, och frilansar också som folksångerska i olika sammanhang, till exempel med Ilgi.

Demo Januar1 2018

Detta är resultatet av gruppens första möte, en vecka i januari 2018 i Riga.

Dogs Are Barking (Suņi rēja)

Traditionell lettisk visa. Hundarna skällde när min älskade kom på morgonen. Var har du sovit i natt? Under en gran, eller en tall, eller hos en annan kvinna?

Was It You Or Me? (Ar savu bērīti)

En lettisk sång, som ursprungligen handlar om ridning och korgtillverkning. Men säckpipsspelare har kortat melodin, så att den inte längre passar ihop med ursrpungstexten. Så vi använde oss i stället en texten från en svensk långdansmelodi,  “Var det du eller var det jag”. Den skrevs ned på Öland efter spelmannen Anders Johan Eriksson.

Polloness from the Dahlgren collection

Den här låten kommer ursprungligen från en gammal notbok nedtecknad av Andreas Dahlgren, Tryserum, Östergötland. Pär lärde sig den från den fantastiska skivan Höök, med musik från sådana gamla notböcker. .

The Socks Song/Boure (Zeķes)

En särskild typ av sånger, Ziņģe, vilka är gamla tyska sånger som översatts till lettiska.
Zane har den här låten efter en gammal man hon mötte. Den handlar om att sticka sockor, och om att numera så vet inte ungdomar hur man gör detta. De vill bara klä sig fint och flörta med pojkar. Bouren är från en gammal notbok nedtecknad i Riga under tidigt 1700-tal.

Riding song (Neviens mīļi)

Förr i tiden kunde det ta många timmar att rida en häst mellan två samhällen, och för att fördriva tiden, så brukade ryttarna hitta på sånger. Den här handlar om en bror och syster som rider tillsammans, och stannar vid en buske full av vita blommor som flickan kliver av vid för att dekorera sig med.

Zviedru Varti Jan 2018. För att ladda ned pressfoton, klicka på bilden!