Mazguf Ensemble

Jafar Hasan Aboud

Jafar Hasan Aboud är Iraks kanske mest folkkära kompositör, vars musik rör sig fritt mellan klassisk arabisk Maqammusik, arabisk folkmusik och västligt influerad populärmusik. Hans sånger är stora hits för den irakiska allmänheten, och han har också arbetat i andra arabiska länder såsom Dubai och Qatar.  Vidare är han en briljant oudspelare. Efter att ha varit tvungen att fly från Irak när krig bröt ut där, hamnade han som flykting i Sverige. Här levde han i nästan total anonymitet, tills Pär Moberg råkade träffa honom, och blev djupt rörd av vad han hörde. Ett stöd från Konstnärsnämnden gjorde det möjligt för Jafar att skriva och framföra musik tillsammans med bandet World Mix Orhchestra. Du kan se ett klipp från den konserten här. Sedan dess har de också framträtt med Malmö Operaorkester. I maj 2013 blev det möjligt för Jafar att återvända till Irak, och han tog med sig den nybildade Mazguf Ensemble, som bestod av några av Danmarks och Sveriges främsta musiker inom folk- och världsmusikgenren.

Bandet gjorde en konsert på Iraks nationalteater, inbjudna av Iraks kulturministerium – en konsert som sändes på alla stora irakiska TV-kanaler. Det var ganska unikt då att en musikgrupp från Väst vågade sig på att resa till Baghdad med tanke på det politiska våld som då återigen började eskalera.

Se videoklipp med Mazguf Ensemble featuring Jafar Alkhafaff från Moriskan i Malmö!

Se en video om bandets turné till Irak!

Efter detta har Mazguf utvecklats till att snarare bli ett kollektiv än ett band, och det är lite olika från gång till gång vilka som deltar. Pär Moberg är dock oftast kapellmästare. Bland de många som varit med finns:

 • Annika Jessen, klarinett
 • Bader Debs, slagverk
 • Tina Quartey, slagverk
 • Ali Sabah, Oud
 • Allan Skrobe, gitarr
 • Marine Kabbabe, sång
 • Erik Olevik, bas
 • Ghazwan Numan, viola
 • Bilal Irshed, oud
 • Fatma Zidane, sång
 • Lars Bo Kujahn, slagverk
 • Yasmine El Baramawy, oud
 • Yair Dalal, sång, oud, fiol
 • Ulrik Brohus, trummor
 • Nabil Kassis, qanoun
 • Bakri Hemmami, sång, slagverk
 • Bashar Sharifah, cello
 • Dan Svensson, slagverk
 • Nadin al Khalidi, sång, mandol
 • Omar Moffleh, slagverk
 • Muhittin Kemal, qanoun
 • Mats Ingvarsson, bas
 • Naim Kassis, piano
 • Emma Lundbeck, bas

The Baghdad Sessions

I samarbete med Arabiskt-svenskt Kulturcenter, Malmö Stad, Moriska Paviljongen, och Statens Kulturråd bedriver Mazguf ensemble en kontinuerlig scen i Malmö för musik från Mellanöstern – The Baghdad Sessions. Husband är Mazuf ensemble. Till varje kväll bjuds det in en gästartist, ofta någon musiker med rötter i Mellanöstern som är verksam i södra Sverige, men ibland också någon internationell artist. Syftet med klubben är att erbjuda en plattform för Malmös mångkulturella befolkning att mötas kring ett gemensamt intresse för musik från Mellanöstern, oberoende av var man är född och uppvuxen. Oftast är det fri entré, och evenemangen sker oftast i anslutning till Moriskans After Work, vilket innebär att mellan 17 och 19 får den som köper något att dricka i baren äta gratis buffé så länge det räcker! Följ oss på facebook!

Moriska paviljongen logga
logotype-malmo%cc%88-stad

Kommande konserter

Våren 2021

Vi kan glädjande meddela att vi fått klartecken från Malmö Stad att fortsätta vår verksamhet under 2021! Vi återkommer med datum när vi vet lite mer hur vaccination och andra omständigheter påverkar möjligheten att göra konserter.

Tidigare konserter

Maj 2013: Iraks nationalteater, Bagdad. Se videoklipp ovan.

December 2013. Moriskan, Malmö. Se videoklipp ovan.

16 maj 2015. Moriskan Malmö. Premiär för The Baghdad Sessions.

8 augusti 2015. Malmö, Pildammsteatern. Premiär för filmen ”Berättelser från Malmö” som bland annat handlar om Jafar.

11 sept 2015: Klubb Baghdad @ Moriskan Malmö. Klubb Baghdad featuring Ramy Essam, Egypten. Lyssna på en inspelning från konserten av Ramys låt Hela Hela nedan!

30 okt 2015: Klubb Baghdad @ Moriska paviljongen i Malmö.Gästartist Nabil Kassis, qanoun-virtous från Syrien.

27 nov 2015: Klubb Baghdad @ Moriska Paviljongen i Malmö. Dubbelkväll med Mazguf Ensemble och Nordic Ishrak Ensemble.

Berättelser från Malmö – Tour 2016!

En turné , där filmen som bland annat Jafar medverkar i visades, och ett ”husband” kompade honom och de andra två medverkande artisterna i en konsert.

12 maj, Global, Köpenhamn, DK

13 maj, Kulturkvarteret, Kristianstad

15 maj, Moriska Paviljongen, Malmö

16 maj, Mejeriet, Lund

19 maj 2016: ”Ett nytt Sverige” Palladium. Jafar och Nabil stod i fokus i denna konsert med flera olika artister som kommit till Sverige som flyktingar. Konserten spelades in av Sveriges Radio P2.

28 maj 2016: miniturné i Skåne. Vi spelade först i Skivarps församlingshem, och sedan hos Kulturföreningen Viljan i Östra Hoby, bägge gångerna på evenemang med syfte att föra samman ”gamla” och ”nya” svenskar. Läs artikel i Ystads allehanda här!

23 sept 2016: Baghdad Sessions @ Moriska Paviljongen i Malmö. Gästartist Nabil Kassis, qanoun.

28 oktober 2016: Baghdad Sessions @Moriska Paviljongen i Malmö. Gästartist Marine Kabbabe, Tyskland/Syrien, sång.

25 november 2016: Baghdad Sessions @Moriska Paviljongen i Malmö. Gästartist: Yair Dalal, Israel, oud och fiol

10 februari 2017: Baghdad Sessions @Moriska Paviljongen i Malmö. Gästartist: Ali Sabah, oud, och Ghazwan Numan, altfiol.

10 mars 2017: Baghdad Sessions @Moriska Paviljongen i Malmö. Gästartister: Fatma Zidane (sång), Lars Bo Kujahn, slagverk, och Bilal Irshed, oud. Lyssna på låten ”El Hawa” (Fairuz) från konserten nedan!

7 april 2017: Baghdad Sessions @Moriska Paviljongen i Malmö. Gästartist: Omar Mofleh, slagverk.

11 juli 2017 kl 17: Baghdad Sessions@Ellinge Slott, Eslöv. Gästartist: Marine Kabbabe, sångerska från Aleppo, Syrien, som numer bor i Tyskland. Medarrangör: Eslövs Kommun.

24 oktober 2017 @ Inter Arts Center. Uppträdande på en konferens för internationella koordinatorer vid Nordens musikhögskolor, då vi berättade om Baghdad Sessions verksamhet.

16/11 2017 @ Kulturkvarteret, Kristianstad. Uppträdande på en temadag, ”Musik för Integration”, i Kristianstad.

22/1 2018 @ Palladium, Malmö. Uppträdande på en konferens för producenter för Länsmusiken från hela landet.

23 Feb 2018 @ Moriska paviljongen. Gästartist Ali Sabah, oud. Lyssna på Qussa Sharqia av Ali Sabah och Eydish Kan Fi Nas av Fairuz här!

1 mars 2018 @ Thursday Sessions på Skissernas Museum, LundMed Pär Moberg (sax), Emma Lundbeck (kontrabas) och Ali Sabah (oud).

14 mars @ Skånes Dansteater: Nayrab. En musikkväll där Pär Moberg samtalar och spelar med de musiker som medverkar i Föreställningen Nayrab: Tarek Alhadj (kompositör och oud), Behzad Souratgar (tar och setar) och Mostafa Al Kafafi (slagverk).

23 mars 2018 @ Moriska paviljongen. Gästartist: Bashar Sharifah, cello. Lyssna på Bali Mag (trad) och El Hob Alwal (Mohammed Abdul Wahab) nedan!

28 mars 2018 kl @ Limhamns Kyrka. Syrisk Påsk med Pär & Nabil. Den syriska kristna kyrkan är en av de äldsta i världen. Pär och Nabil bjöd på syrisk påskmusik och annan musik från Syrien. I sambarbete med Limhamns församling.

27 april 2018 @ Moriska paviljongen.
Gästartist: Reza Shayesteh, persiska instrument och sång.

25 maj 2018 kl @ Moriska paviljongen.
Gästartist: Nadin al Khalidi, sång och mandol.

29 Juni 2018 @ Moriska paviljongen.  Mazguf med Extra Allt! Med 10 musiker på scen där flera av våra kära gäster genom åren återkom, plus att vi tog en liten tur över till Afghanistan med de speciellt inbjudna gästerna Farhad Ishrat (sång och harmonium) och Sami Haya (tabla).

11 augusti @Tyrolen, Alvesta. ”Världens Fest på Tyrolen”, minifestival.

19 sept 2018 @Eslövs bibliotek. ”Arabisk musik- en svensk angelägenhet!”. Föredrag av Pär Moberg, med livemusik av honom tillsammans med Nabil Kassis och Emma Lundbeck. I samarbete med Musikhögskolan i Malmö.

12 oktober@ Moriska paviljongen. Gästartist Yasmine AzaiezSe hela konserten på Youtube! En recension finns här.

15 nov 2018 @ Simrishamns bibliotek. Arabisk musik- en svensk angelägenhet!”. Föredrag av Pär Moberg, med livemusik av honom tillsammans med Nabil Kassis. I samarbete med Musikhögskolan i Malmö.

5 dec 2018 @ Löddeköpinge Bibliotek. ”Arabisk musik- en svensk angelägenhet!”. Föredrag av Pär Moberg, med livemusik av honom tillsammans med Nabil Kassis. I samarbete med Musikhögskolan i Malmö.

8 mars 2019 @ Moriska paviljongen. Gästartist Muhittin Kemal och Serap Gürtli (Turkiet/Tyskland).

4 april 2019 @Moriska paviljongen. Stödkonsert för Farhad Ishrat med anledning av hans utvisning, där bland annat Mazguf Ensemble medverkade.

14 juni 2019 @ Moriska paviljongen. ”Aleppo i våra hjärtan”. Gästartister Bakri Hemmami och Mohamad Qadri Dalal. Se videoklipp här!

14 september 2019@Moriska Paviljongen. Shathir band med Alaa Rashid.

8 okt 2019 @Höganäs bibliotek. ”Arabisk musik- en svensk angelägenhet!”. Föredrag av Pär Moberg, med livemusik av honom tillsammans med Nabil Kassis och Yahia Alnajem. I samarbete med Musikhögskolan i Malmö.

Lördag 25 Januari 2020 @Skurups Bibliotek: Release för ljudboksversionen av Pär Mobergs bok ”Provet i Philipopolis”. På scenen medverkade bland annat den framstående oud-spelaren Ahmad Al-Khatib. I samarbete med Skurups Kommun.

Lördag 1 februari 2020 @ Moriska Paviljongen i Malmö. Röster på uppgång, featuring Reem Jalabi och Yahia Alnajem.

Lördag 8 februari 2020 @ Konsul Perssons Villa, Helsingborg. Baghdad Sessions på Kulturwknd med Pär Moberg, Nabil Kassis, Emma Lundbeck och Yahia Alnajem.

Fredag 28 februari 2020 @Moriska paviljongen i Malmö. En afton med musik och poesi, med den irakiske poeten Karim Al-iraqi.

Fredag 23/10 2020 @ Moriska paviljongen i Malmö. Återkomst till Moriskan efter en lång seg corona-dipp. Gästartist Malmö Stads nya Fristadsmusiker Yasmine El Baramawy, oud. Se filmer från evenemanget här: 1. 2.

Lördad 21 november 2020 @ Moriska paviljongen i Malmö. En kväll med Musikerfamiljen Trabulsi från Syrien/Helsingborg, som livestreamades här.