Den Högre Musiken

”När boken slutar sitter jag med andan i halsen och önskar att del två redan fanns till hands. Det här är en riktigt härlig fantasyskildring.”. Helhetsbetyg 4 av 5

Kerstin Hagstrand-Velicu. Bibliotekstjänst, sept 2017, om Provet i Philipopolis

Ännu en riktigt välberättad och nervpirrande fantasystory av författaren Pär Moberg”.  Helhetsbetyg: 5 av 5.

Kerstin Hagstrand-Velicu, Bibliotekstjänst, aug 2018, om Scola Kosmomusiologis.

Följ Den Högre Musiken på Facebook!

Elena är en ung flicka, som lever i en värld inte så olik vår för 300 år sedan ungefär. Men i denna värld finns det människor med en särskild gåva, Gnistan, som gör att de med musikens hjälp kan utöva magi. Som liten förlorar Elena sin familj till de Själlösa, människor som är smittade av Silencio (den ondskefulla smitta som hotar världens fortbestånd). I samband med det så upptäcks det att hon har Gnistan. I första boken i serien, ”Provet i Philipopolis”, får vi följa hennes tillvaro på Institutet, en internatskola för unga musiker i Bulgarien. Hit kommer Ahmad, från den mäktiga organisationen Oktaven, för att ta med sig unga barn till Scola Kosmomusiologis, en specialskola i Sverige för barn som har Gnistan. I del två i serien, ”Scola Kosmomusiologis”, får vi följa Elenas tillvaro på denna skola (för vilken Svaneholms slott har stått som modell), och hennes första stora kamp mot Silencio. Elenas historia flätas samman med hennes kamraters och lärares historier, men framför allt med historien om den unge Boban, en av hennes studiekamrater på Institutet. Boban bär också på Gnistan, men snärjs in i Silencios nät av Axes, en mäktig man som går Silencios ärenden.

”Den Högre Musiken” är en romanserie i fantasygenren för ungdomar från ca 10 och uppåt, men kan också läsas med stor behållning av vuxna. Författare är Pär Moberg, som är frilansmusiker och pedagog inom folk- och världsmusik, men också alltid hållit på mycket med skrivande. Boken handlar väldigt mycket om musik, och därför finns också noter på en massa musik som omnämns i boken insprängda i texten. All musik är komponerad av Pär, och parallellt med skrivandet av böckerna har han också spelat in musiken med framstående musiker så att man också  kan lyssna på den. Musik både från ”Provet i Philipopolis” och från ”Scola Kosmomusiologis” finns att lyssna på digitalt. Böckerna har också spelats in som ljudbok med skådespelaren Janna Eriksson.

Del 1. Provet i Philipopolis!

Köp boken som E-bok!

Köp boken som fysisk bok? maila pm at evolvingtraditions.se. Böckerna  kostar 150 kr st, 250 för bägge, och betalning är möjlig via faktura eller kontokort (paypal). Frakt tillkommer.

Lyssna på boken som ljudbok på Storytel,Bookbeat, eller på Nextory! Inläsare Janna Eriksson

Lyssna på musiken på Spotify!

Lyssna på musiken på Apple Music!

Lyssna på musiken på Tidal! Vol 1 och Vol 2

Inköpsansvarig på bibliotek? Boken finns att beställa via Bibliotekstjänst!

Bokhandlare som vill köpa in boken? Boken finns att beställa via Bokinfo!

 

Del 2. Scola Kosmomusiologis

Titta på karta över området runt Svaneholmssjön, och ritning över Scola Kosmomusiologis!

Köp boken som E-bok!

Lyssna på ljudboken!

https://www.storytel.com/se/sv/books/2214041-Scola-Kosmomusiologis

https://www.bookbeat.se/bok/scola-kosmomusiologis-309501

https://www.nextory.se/bok/scola-kosmomusiologis-den-h%C3%B6gre-musiken-2-10940610/

Köp boken som fysisk bok? maila pm at evolvingtraditions.se. Böckerna  kostar 150 kr st, 250 för bägge, och betalning är möjlig via faktura eller kontokort (paypal). Frakt tillkommer.

Lyssna på musiken på Spotify!

Lyssna på musiken på Apple Music!

Lyssna på musiken på Tidal! Vol 1 och Vol 2

Inköpsansvarig på bibliotek? Boken finns att beställa via Bibliotekstjänst!

Bokhandlare som vill köpa in boken? Boken finns att beställa via Bokinfo!

Bakgrund

Förutom min vilja att skriva och skapa en spännande, litterär värld, så har jag också drivits av en pedagogisk tanke. I ungas val av vad de vill syssla med i livet, så är förebilder oerhört viktiga. Det finns en väldigt stor konkurrens om ungas tid idag mellan olika fritidsaktiviteter, och där har utövandet av framför allt akustiska instrument, som kräver mycket tid för att man skall bli bra på dem, svårt att hävda sig. Var skall en ung flicka idag ens få idén om att börja spela valthorn eller säckpipa ifrån? Vem skall vara hennes stora förebild som hon vill bli lika bra som?

Samtidigt ser vi att många ungdomar spenderar mycket tid i, och blir väldigt inspirerade av, olika typer av fiktiva världar. Därför föddes idén hos mig om att skapa en fiktiv, magisk värld, där det är att spela akustiska instrument som är coolt och viktigt. Förhoppningen är att ungdomar som läser böckerna (eller på annat sätt möter denna värld) skall bli inspirerade till att börja eller fortsätta spela instrument, framför allt i den kritiska ålder kring 13-15 när väldigt många slutar.

Förhoppningen är också att ungdomar som spelar skall bli nyfikna på att prova att spela musiken i boken, göra sina egna tolkningar av den, och kanske också ägna sig åt att skriva ”fanfiction” (hitta på egna berättelser som utspelar sig i samma värld) eller ”fanmusic”. Jag hoppas i framtiden kunna skapa en digital plattform för detta, där ungdomar (och vuxna) med musikintresse kan träffas och interagera i Den Högre Musikens värld!