Green Soul band

Skola

Skolkonserter och andra konserter för barn

Alla de band jag spelar med gör gärna konserter i skolmiljö för barn i olika åldrar. Därutöver gör jag också ofta soloprojekt i skolan. Jag skräddarsyr gärna, själv eller tillsammans med någon av mina grupper, konserter och projekt för förskola och skola. Då jag själv har barn med funktionsvariation, är jag också van vid och intresserad av att jobba med sådana barn.

Skapande Skola

Detta är en särskild form av kulturprojekt i skolan, där skolan kan söka särskilda medel från Kulturrådet för att kulturarbetare på olika sätt skall jobba med kultur med skolbarn, på ett sätt så att barnen är delaktiga. Jag har stor erfarenhet av att jobba med sådana projekt.

  • Green Soul är ett Skapande Skola-projekt med miljötema, av bandet EGLO, till vilket det också finns en utmärkt lärarhandledning för att jobba med miljöfrågor. Målgrupp är framför allt mellanstadiet. Förutom vår musik samarbetar vi gärna med pedagoger från andra konstformer också. Läs mer om projektet här! Och läs mer om bandet och lyssna på musikexempel på projektets egen sida!
  • Tummel har ett Skapande Skola-projekt, ”Flyttfåglar – en berättelse om migration”, som vi spelat mycket för mellan- och högstadiet. Det kombinerar musik och film. Läs mer om projektet på Tummels hemsida. Tummel har också gjort ett musikvideoprojekt för högstadiet tillsammans med Feedback Film.
  • ”Ett år – tolv månader och en fanfar” är ett projekt i vilket elever i klass F-3 med musik och rytmik gestaltar alla årets månader i en föreställning. Musiken är av Gitte Pålsson, jag har arrangerat den, och Karin Holmström har skapat rytmikformerna. Läs mer om projektet på Gittes hemsida! Musiken finns på Spotify. Här kan du se en informationsfilm om projektet!
  • Kompositörsbesök i klassrummet. Jag kommer till en klass, och tillsammans skapar vi musik som jag sedan spelar in med min portabla studioutrustning. Eleverna får vara delaktiga i inspelningsarbetet. Projektet är mycket flexibelt och kan anpassas efter olika åldersgrupper, teman och förutsättningar. Nedan finns några musikexempel från sådana projekt jag gjort. Jag har ett nyttp projekt på gång med åk 5 i Skurup 2025, där varje klass får skriva en låt tillsammans med mig på temat ”Att våga”.

Kompositör i Klassrummet 2023/2024 – Åk 4-9 på Sophiaskolan

Skolan ville gärna att låtarna skulle handla om värdegrundsfrågor, men det blev på väldigt olika sätt i de olika klasserna. Jag träffade först varje klass en gång då vi bestämde hur låten skulle vara och på vilket sätt texten skulle handla om värdegrund. Jag spelade sedan in en grund till låten, och kom tillbaka ett andra tillfälle då vi gjorde lite inspelningar i klassrummet till låten innan jag färdigställde den. Projektet har en egen sida där du kan lyssna på all musiken. Klicka här för att komma till den! Nedan hittar du ett exempel från klass 8.

Kompositör i Klassrummet 2022/23 – elever i åk 5 i Skurup

Kommunen hade enats om det gemensamma temat ”Att våga”. Utifrån det så träffade jag först varje klass en gång då vi bestämde hur låten skulle vara och på vilket sätt texten skulle handla om att våga. Jag spelade sedan in en grund till låten, och kom tillbaka ett andra tillfälle då vi gjorde lite inspelningar i klassrummet till låten innan jag färdigställde den. Musikaliskt blev låtarna ganska olika – men alla ville ha didgeridoo med!

Projektet har en egen sida där du kan lyssna på all musiken. Klicka här för att komma till den! Nedan hittar du ett smakprov från Alléskolan.

Kompositör i Klassrummet 2020 – elever i åk 5 i Skurup

Varje klass fick ett tema, som baserade sig på något de höll på med i skolan just då. Utifrån det, med viss input ifrån eleverna, skapade jag och spelade in en låt, där jag också spelade in några saker med eleverna i klassrummet som jag kunde använda i låten. Det blev en minst sagt spännande blandning!

Projektet utspelade sig mitt i corona-pandemin. Under våren 2020 kunde jag besöka de flesta av klasserna live och spela in dem på plats. Men under september var det besöksförbud i skolorna, varvid jag fick göra mitt andra besök online, och ett par klasser fick jag inte möjlighet att träffa fysiskt över huvud taget. Onekligen en utmaning, men vi löste det!

Projektet har en egen sida, där du kan lyssna på all musiken! Klicka här för att komma till den. Här nedan hittar du ett smakprov från klass 5 A på Prästamosseskolan.

”Mattelåten” av Pär Moberg, med klass 5 A, Prästamosseskolan i Skurup

Väggarna Vaknar – elever i åk 9 i Kristianstad fick vara med och skapa musik utifrån byggnader i deras närmiljö

DEGEBERGA SKOLA: ”Chicago”, en låt inspirerad av historien om det s k Baltiska Huset.

TOLLARPS SKOLA – musik inspirerad av historien om de gamla lokstallarna.

”Tollarpspolkan”

”Den Mekaniska Ondskan”

ÅHUS SKOLOR – musik inspirerad av historien om Åhus Borg.

”1569”

”Vi skyfflar sand”

Fria Fåglars tankar och toner – elever i åk 3-5 i Staffanstorp skapade musik och konst till utställning.

Åk 3 A: ”Albatrossen Alma”

Åk 3 B: ”Drottning Kristinas blåa kråka”

Åk 4 A: ”Ladusvalornas pennorkester”

Åk 5 A: ”Boris och Katerina”