Sakhra Quartet

I över 25 år. Under en lång tid har Pär Moberg (saxofoner) varit djupt inspirerad av musik från Östeuropa och Mellanöstern. Och de senaste 10 åren har han varit drivande bakom konsertserien Baghdad Sessions, och som återkommande kapellmästare fått sig en stor dos arabisk musik till livs. 2022 kände han sig äntligen redo att för världen presentera en kvartett med erfarna musiker, som framför hans egna kompositioner! Det är kompositioner som hämtar sin inspiration i traditionell musik från Mellanöstern och Östeuropa, men med en tydlig Mobergsk touch. Musiken rör sig mellan det meditativa och det dansanta, med stora inslag av improvisation. Övriga medlemmar i kvartetten är Susan Scabrough Syverson, harpa, Bader Debs, orientaliskt slagverk, och Nabil Kassis, qanoun.

Gruppen började spela tillsammans hösten 2022, då med Ida Knagg som slagverkare. Här är en film på låten Harvest med denna konstellation.

Kommande konserter

Den 19 oktober 2023 gör Sakhra Quartet sin debutkonsert på Moriska Paviljongen i Malmö kl 19. Bandet delar kväll med den algeriska artisten Souad Massi. Som särskild gäst till Sakhra Quartet på konserten medverkar Youssra El Hawary, dragspelare, sångerska och låtskrivare från Egypten. Hennes egensinniga musik rör sig liksom Pärs i gränslandet mellan det arabiska och det östeuropeiska. Konserten är en del av Malmö Folk Festival, och en del av dess satning 2023 ”Arabiska klanger”. Konserten arrangeras i samverkan mellan Mix Musik och konsertserien The Baghdad Sessions med stöd av Re:Orient och Cultural Xchange Forum.