Sakhra Quartet

I över 25 år har Pär Moberg varit djupt inspirerad av musik från Östeuropa, Indien och Mellanöstern. De senaste 10 åren har han varit drivande bakom konsertserien Baghdad Sessions, och som återkommande kapellmästare fått sig en stor dos arabisk musik till livs. 2022 kände han sig äntligen redo att för världen presentera en kvartett med erfarna musiker, som framför hans egna kompositioner! Det är kompositioner som hämtar sin inspiration i traditionell musik från ovan nämnda regioner, men med en tydlig Mobergsk touch. Musiken rör sig mellan det meditativa och det dansanta, med stora inslag av improvisation.

Medlemmar i kvartetten

Alla medlemmar i gruppen är framstående musiker inom sina respektive traditioner, och bidrar mycket till gruppens unika sound.

Susan Scabrough Syverson, harpa, är en aktiv frilansande harpist, med både pedalharpa och folkharpa, i såväl klassisk musik som folk- och världsmusik. Till vardags är hon harplärare på kulturskolan i Kristianstad.

Bader Debs, orientaliskt slagverk, är en av de främsta slagverkarna inom orientalisk musik i Europa. Har sin bakgrund i Syrien och har turnerat över hela Mellanöstern med olika artister. Studerar nu Individuell studiegång på Musikhögskolan i Malmö för att bredda sin kompetens.

Nabil Kassis, qanoun. Inte bara en av världens främsta qanounspelare, utan också världens främsta qanounbyggare. I Aleppo i Syrien hade han sin ateljé, som var ett centrum för arabisk musik och från vilken han exporterade qanouner till hela Mellanöstern. Idag är han till vardags Sveriges enda kulturskolelärare i qanoun, i Eslöv, Malmö och Helsingborg.

Pär Moberg, saxofoner och andra blåsinstrument, har en bakgrund inom svensk folkmusik men har också hela sitt liv fördjupat sig i flera andra musiktraditioner, och spelar med grupper som Tummel, Mazguf Ensemble och Nordic Raga. Till vardags är han kursledare för folk- och världsmusikutbildningarna i Malmö.

Musik

Här är två videos från gruppens premiärkonsert!

Tidigare och kommande konserter

Den 19 oktober 2023 hade Sakhra Quartet sin debutkonsert på Moriska Paviljongen i Malmö. Konserten var en del av Malmö Folk Festival och konsertserien The Baghdad Sessions.

Gruppen söker nu konserter framöver! Hör av dig till Evolving Traditions om du vill boka Sakhra Quartet!

Foton

Här finns fotografier av Sakhra Quartet.