Grannar

Audio clip: Adobe Flash Player (version 9 or above) is required to play this audio clip. Download the latest version here. You also need to have JavaScript enabled in your browser.

Grannar demo 2010

1999 flyttade det in en kille i våningen under Pär Mobergs på Sofiagatan. Det visade sig att det var en klasskamrat till honom från Musikhögskolan, Jon Sirén. Jon insåg snabbt att det var bättre att spela tillsammans med Pär än att sitta och lyssna på hans fotstamp genom golvet. Musikaliskt tycke uppstod genast, och gruppnamnet var självklart: Grannar!
Så småningom kände duon att det skulle vara kul att utvidgas till en trio, gärna med en kontrabas. Lystet kastade de sig över Martin Eriksson: han var ju inte bara bra på att spela och intresserad av folkmusik, han hade dessutom också bott på Sofiagatan!
Grannar spelar folkmusik i sydsvensk tradition, närmare bestämt från Skåne, Småland, Öland och Västergötland, eftersom det är där vi har våra rötter. Förutom traditionella låtar spelar vi också en stor del egna kompositioner. Vi spelar gärna till dans, och större delen av vår repertoar är dansmusik, men vi har också konsertprogram, och har erfarenheter av att spela i de flesta sammanhang. Gruppen är smidig så tillvida att vi kan spela helt akustiskt för en publik på upp till ca 60 – 80 pers. Vi har också alla stor erfarenhet som dansare, och kan vid behov också lära ut svensk folklig dans. Just vårt fina danssväng är nog det som folk oftast framhäver när de skall beskriva oss.

”It was a pleasure to have you visit us in Vancouver, B.C. We musicians thoroughly enjoyed your music workshop—great tunes, good teaching. The concert and the evening of dancing were great, we all enjoyed your energy and musicianship. Someone commented last night that they had never heard so much music come from just three players!”
Janet Gabites, Scandinavian Cultural Center, Vancouver

Tidigare konserter och videoklipp

Grannar har funnits i snart 15 år, och under åren hunnit spela i Sverige bl a på Malmö Folk, Skövde folk, Allégården i Göteborg, Felan i Örebro, Korröfestivalen, på Backafestivalen, Linköpings folkmusikfestival, och gjort en veckas turné i Malmö för Malmö Sommarscen. Gruppen har också turnerat till Polen, Norge, och varit tre gånger i USA och Canada (bland annat på Folk Alliance). Du kan se några videoklipp från Grannars konserter här.

Den 11-13 nov 2011 medverkade Grannar som ett av två bidrag från Sverige i gruppklassen i den inter-nordiska folkmusiktävlingen Nord 11 i Sälen.

Grannar har också stor erfarenhet av att spela tillsammans med körer. Hör oss uppträda tillsammans med Skövdes och Hjos kyrkokörer här!