Grannar

1999 flyttade det in en kille i våningen under Pär Mobergs på Sofiagatan. Det visade sig att det var en klasskamrat till honom från Musikhögskolan, Jon Sirén. Jon insåg snabbt att det var bättre att spela tillsammans med Pär än att sitta och lyssna på hans fotstamp genom golvet. Musikaliskt tycke uppstod genast, och gruppnamnet var självklart: Grannar!
Så småningom kände duon att det skulle vara kul att utvidgas till en trio, gärna med en kontrabas. Lystet kastade de sig över Martin Eriksson: han var ju inte bara bra på att spela och intresserad av folkmusik, han hade dessutom också bott på Sofiagatan!
Grannar spelade folkmusik i sydsvensk tradition, närmare bestämt från Skåne, Småland, Öland och Västergötland, eftersom det är där vi har våra rötter. Förutom traditionella låtar spelade vi också en stor del egna kompositioner. Gruppen spelade gärna till dans, men också konserter så klart.

Under åren spelade Grannar i Sverige bl a på Malmö Folk, Skövde folk, Allégården i Göteborg, Felan i Örebro, Korröfestivalen, på Backafestivalen, Linköpings folkmusikfestival, och gjorde en veckas turné i Malmö för Malmö Sommarscen. Gruppen turnerade också till Polen, Norge, och var tre gånger i USA och Canada (bland annat på Folk Alliance). Du kan se några videoklipp från Grannars konserter här.

Den 11-13 nov 2011 medverkade Grannar som ett av två bidrag från Sverige i gruppklassen i den inter-nordiska folkmusiktävlingen Nord 11 i Sälen.

Grannar spelade också tillsammans med körer. Hör oss uppträda tillsammans med Skövdes och Hjos kyrkokörer här!

”It was a pleasure to have you visit us in Vancouver, B.C. We musicians thoroughly enjoyed your music workshop—great tunes, good teaching. The concert and the evening of dancing were great, we all enjoyed your energy and musicianship. Someone commented last night that they had never heard so much music come from just three players!”

Janet Gabites, Scandinavian Cultural Center, Vancouver

Grannar är för tillfället inte aktiva som band, men lyssna  gärna på våra skivor Glädjepojkar och Sofiagatan, t ex på Spotify eller iTunes. För att köpa fysiska skivor, kontakta Evolving Traditions.